mandag 28. mars 2011

Tema: mediabilde

Nå er jeg akkurat ferdig med presentasjon av mediabilde. Vi skulle fortelle om denotasjon, konnotasjon og komposisjon. Her er bildet jeg har brukt, og det jeg har skrevet om det.

Fakta om bilde:
Bildet har jeg funnet på VG, de har fått det av AP Photo/Kyodo News.
Det er tatt morgenen etter at en tsunami utslettet store deler av byer i Japan, 12. mars 2011. Dette er fra byen Sendai, som er en av byene som ble hardest rammet av naturkatastrofen.

Valget av bilde:
Jeg har valgt dette bilde på grunn at jeg likte det veldig godt. Det er noe ved bildet som rører meg. Bildet er veldig fint, men det er også ganske trist, for man får se ødeleggelsene etter tsunamien.

Denotasjon (beskrivelse):
På bildet kan man se en mann, som står med siden til kameraet og ser utover store ødelagte områder. Mannen står på en vei, som er dekket av vann. Ved siden av veien er det et autovern som skiller veien fra søppel, biler, tang, trær, gjørme og deler av hus. Det er like før sola står opp om morgenen. I bakgrunnen kan man se fabrikker, telefonstolper/høyspenningslinjer, hus og trær.

Konnotasjon (tolkning):  
 Mannen på bildet er trolig japansk. Det er vanskelig å si noe om mannens utsende eller aldrer, siden han ikke ser inn i kameraet. Jeg tror han kanskje er ute for å se de store ødeleggelsene, men det kan også hende han leter etter noen. Han står med hendene i bukselommene så kan hende han føler at han ikke får gjort noe. Autovernet er antagelig en slags bru, som vi kan se på grunn av alt søppelet som har stanset der.  
Det er tidlig på morgenen når han er ute, kan trolig være at han har vært ute hele natten. Alle ødeleggelsene preger bildet, og gjør at det blir ganske kaotisk.
Bildet er nok ikke arrangert. Jeg tenker at nyhetsbyrået som har tatt/fått tak i dette bildet har sett det og knipset i riktig øyeblikk, uten å tenke over komposisjonen.

Komposisjon:
Skillet mellom jorden og himmelen er delt inn i det gyllne snitt, og skaper derfor mer interesse for bildet. Bildet har et breddeformat. Autovernet deler på en måte bildet opp i to, på grunn av alt søppelet, som samler seg opp på den ene sia av autovernet. Autovernet går diagonalt fra venstre hjørne til ca midt i bildet, det gjør at vi ser videre inn i bildet og ser hva som er i bakgrunnen. Det første man legger merke til i bildet er mannen, han står slik at vi blir fanget til å se samme retning som han. I tillegg til at mannen nesten står i det gylne snitt selv, det gjør at vi fokuserer på han først. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar